Nemrég megkeresett egy diáklány. Bevallotta, nagyon fél a 2022-es évtől, mert attól tart, nem tudja majd teljesíteni az önmagától elvárt célokat és feladatokat. Úgy érzi, „nincs a vizeiben”, megváltozott a közérzete, mintha mindig fáradt lenne. Kicsit sok számára, amit megélt mostanában.

Legyünk türelmesebbek és elfogadóbbak másokkal – és önmagunkkal. Nehéz év van mögöttünk. Krízissel, lelki traumával, társadalmi szintű bizonytalansággal. Azt érzékeljük, hogy átalakultak baráti- és személyes kapcsolataink, képlékennyé váltak érzelmi kötődéseink. Próbatételnek van kitéve egyéni megküzdő erőnk, a család, a közösségi tér. Nagyon nehéz azoknak, akiket veszteség ért, lelki terhet, szenvedést vagy meggyöngült egészségi állapotot cipelnek át az új évre.

„A mindennap kicsiny csodái / Nagyobb és titkosabb csodák”:  Reményik Sándor sorai bíztatnak, vágjunk neki új tervekkel a 2022-es évnek. Az új az újrakezdés. A kapu nyitva áll előttünk, kérdés, hogy van-e bátorságunk, hogy átlépjük a küszöböt. Itt az ideje, megtanuljuk értékelni az apró örömöket és áttekintsük a múlt évben elért eredményeinket. Figyeljünk szeretet-kapcsolatainkra, érzelmi kötelékeinkre! A kreatív megújulás, az életet adó energiák, a kitartásunk így tetten érhető.

A megújulást, az újrakezdést hirdessük. Az új kezdet, ha nyitott lélekkel és fejlődési szemlélettel vágunk neki, lendületet és hajtóerőt kölcsönöz. Bízzunk magunkban, keressük az együttműködést, a változások még zajlanak. Fedezzük fel újra, hogy együtt eredményesebbek vagyunk, többre vagyunk képesek, van bennünk erőnlét, tisztelet önmagunk és mások iránt, sok belső kincs és érték. Figyeljünk egymásra, lépjük át a közönyösség és tehetetlenség határát, keressük a szépet, a jót. Legyünk a változás kezdeményezői és ne csak kívülről nézzük a folyamatokat.

Az új év új kezdetet jelenthet. Válasszuk az egészséget és az egészséges életet, éljünk békességben, értelmet adva napjainknak. Keressük a kreatív megoldásokat munkánkban és tegyük jobbá munkatársainkkal való kapcsolatunkat. Alakítsuk otthonunkat olyanná, hogy „legyen jobb érzés otthon lenni”. Átrendezhetünk szobákat vagy megszabadulunk „poros” tárgyainktól. Mondjunk le vásárlási szenvedélyünkről.

Legyenek céljaink, terveink a továbblépés megteremtéséhez. Keressük egymás társaságát, és legyünk érzelmi támaszok mások számára. A fa gyökerei rögzítik a fát a földben, a földből táplálkoznak a növekedéshez, a mi szeretetünk is átöleli szeretteinket, embertársainkat. Bízzunk benne, hogy 2022 az öröm éve lesz.

( Az írás eredetileg a Diósdhéjban jelent meg. )