Mindannyiunk emésztőrendszerében megannyi baktérium található, a tudósok egyre több bizonyítékokat tárnak fel arra vonatkozóan, hogy ezeknek a mikropopulációk szoros kapcsolatban állnak a mentális egészséggel.

Az új szemlélet szerint a mentális problémák tüneteinek elszenvedői általában eltérő összetételt hordoznak bizonyos baktériumok tekintetében.

 

A tudósok évezredek óta tanulmányozzák az emberi test működését, mégis számtalan olyan munka van, amelyet még mindig nem értünk teljesen. Az elmúlt évtizedben az egészségügyi kutatók érdekes összefüggést fedeztek fel – amely tízmilliókat érint. Kiderült, hogy a mindenki emésztőrendszerében természetesen előforduló baktériumok fontos szerepet játszanak mentális egészségünkben.

A legfrissebb bizonyítékokról a témában a Clinical Psychology Review folyóiratban közzétett áttekintés számolt be . A felülvizsgálat 26 tanulmányt tartalmaz, amelyek értékelik a szorongás és depresszió tüneteiben szenvedő emberek bélmikrobáit, és összehasonlítják őket egészséges résztvevők bélmikrobáival.

A felülvizsgálat egyértelmű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a szorongást és depressziót tapasztaló embereknél az emésztőrendszerben nagyobb valószínűséggel vannak baktériumok, amelyek elősegítik a gyulladást. ( Toxin termelő baktériumok, pl Clostridium Difficile. ) Ezenkívül a szorongásban és depresszióban szenvedő embereknél kevesebb olyan mikroba volt, mely rövid láncú zsírsavakat termel, amelyekről feltételezhető, hogy szabályozzák a központi idegrendszert .

Hogyan kapcsolódnak az új eredmények ahhoz, amit eddig tudtunk

Mi is folyik itt? A tudósok még mindig nem értik a pontos mechanizmusokat. De vannak utalások arra, hogy egyes baktériumok az emésztőrendszerben stimulálják a vagus ideget, amely szabályozza a hangulatot, az immunválaszt, az emésztést és a pulzusszámot. És azt hiszik, hogy más baktériumok olyan molekulákat választanak ki, amelyek a véráramon keresztül eljutnak az agyba.

A Clostridium Difficile baktérium képe, mely azon kívül, hogy spórákat termel,
még mérgekkel is bombázza az emésztő és akár az idegrendszert is.

Bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyulladás kulcsfontosságú tényező a mentális egészségügyi rendellenességekben, és hogy a bélmikrobák bizonyos kombinációi elősegítik a gyulladást. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a bélmikrobák által kiválasztott melléktermékek kiváltják a szerotonin neurotranszmitter felszabadulását (amely közismerten segít a hangulat stabilizálásában), (ez a növekedett felszabadulás viszont, feltételezhetően egy másik anyag termelődésének csökkenéséhez is vezethet ).

A tudósok rengeteg összefüggést tártak már fel. Például skizofrénia diagnózissal élőket olyan speciális (Clostridium törzsek – Vankomicyn ) antibiotikummal kezelték, amelyről ismert, hogy a bélben lévő egyes baktériumokat elpusztítja, kevesebb pszichotikus tünete lett a gyógyszer bevétele után. Egy másik tanulmányban a tudósok átvitték a bélmikrobákat, a bélflórát a depresszióban szenvedő személyektől egészséges patkányokba, majd megállapították, hogy a patkányok észlelni kezdték a depresszió igen jelentős tüneteit.

Miért fontos nekünk mindez? Még nem áll rendelkezésre elegendő adatunk ahhoz, hogy a bélflóra eltéréseinek kezelése pontosan hogyan segítheti a pszichés problémákkal élőket. De van egy irányvonal, mely azt jelzi, hogy azok az emberek, akik sok gyümölcsöt, zöldséget, halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát. Egyértelmű, hogy bélflóránk befolyásolja lelkiállapotunkat. Egyértelmű, hogy amit megeszünk, befolyásolja az emésztőrendszerünk mikroorganizmusait.

Egyelőre azzal az üzennettel térhetünk haza, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása nemcsak a testi egészségét javítja, hanem valószínűleg a lelki egészségét is.

( A PsychologyToday cikke alapján. A Cikk közzététele: 2021. február 11.)