Mi az a Recall Cards? És mitől érdekes ez az egész?

Az első olyan önsegítő eszköz, mely akár önállóan használva is segíthet neked, lelki állapotod helyén tartásában, javításában, hogy megértsenek, és te ismegértsd azokat akik körülvesznek, segísen hogy memóriád ne halványuljon, érzelmi intelligenciád fejleszthesd, hogy empátiád és mások empátiája feléd érezhetőbbé váljon. Neked, Családodnak, Barátaidnak, Szeretteidnek!
A KÁRTYA MINDENKINEK SZÓL, AKÁR MENTÁLIS PROBLÉMÁKKAL ELŐK IS JAVULÁST ÉRHETNEK EL, HASZNÁLATÁVAL. REMEK LEHET KAPCSOLATAINK SZOROSABBÁ TÉTELÉHEZ. KIVÁLÓ STRESSZKEZELÉSHEZ. ÚJSZERŰ CSAPATÉPÍTŐ ESZKÖZ. PEDAGÓGUSOKNAK IS!

Íme egy saját játékötlet, amely azon kívül, hogy javítja a memóriát, segít hogy érzéseink megértésével egyes szituációkat életünkből, úgy “tegyünk helyre” ahogyan kell.
Hasznos annak, aki karban tartaná az érzelmi asszociációit, a memóriáját, a belső balanszot.

Jópofa játék lehet egy baráti társaságban közösen “recall”-ni, egy közösen megélt izgalmas, fontos, érdekes, klassz vagy nehéz eseményt. Meg fogtok lepődni mennyire más és más dolgok maradnak meg egy eseményről az azt megélőkben az érzések szintjén, és klassz módot ad a játék arra, hogy barátaiddal még jobban elmélyüljön kapcsolatod.
Hasznos akár nehéz szituációk után bárkinek.
Ígyhát hasznos lehet a pszichózissal élőknek is, akár a felépülésben is segíthet.

Miért ajánlom hanghallóknak is?

  • Mert lehetőséget ad a memória megőrzésére
  • Mert egyszerű kártyajáték és önsegítésként is végezhető
  • Mert adott eseményeket valós kontextusban vizsgálja, ezzel növeli a realitáskontrollt
  • Önkéntesen “ütközteti” az egyénben lecsapódott valóságot a mások által megélttel így szintén a realitáskontrollt növeli, szinte önkéntelenül is
  • Képet rajzol a pszichózissal élő személyről másnak
  • Finoman trauma feldolgozó funkcióval bír
  • Hanghallóknál, csökkentheti a traumákhoz kötődő hangok erősségét vagy gyakoriságát
  • Kiváló csapatépítő eszköz

Mi van a pakliban? A játék egy jó nagy pakli érzést tartalmaz kártyákra írva, a játék során ezekből a lapokból húzva, választva idézhetünk fel eseményeket a múltból.

A kártyajáték megrendelhető, megvásárolható az Ébredések Alapítványnál, érdeklődni az alapítvány központi számán lehet ( 334-1550 ).

 

A kártyák mellett az alábbi játékleírás található, amiből könnyen megérthetjük a játék mikéntjét:

RECALL KÁRTYÁK:

Játékleírás, ötletek, használati tanácsok

Köszönjük, hogy a RECALL-t választotta. Ígérjük Önnek, hogy különleges élménnyel gazdagodhat kártyánk kreatív használatával. A RECALL egy egészen újszerű módon kínálja a minőségi szórakozás lehetőségét, az érzelmi intelligencia fejlesztését, a memória karbantartásának eszközét amellett, hogy a játékosok személyes emberi kötelékeit is erősíti.

Arra kérjük, most ne várjon jól bevált használati útmutatót, hiszen egy emberi érzésekkel, lélekkel foglalkozó rugalmas technikát ismerhet meg, ha önállóan vagy társasan RECALL-ozik.
A kártyajátékkal önállóan vagy kisebb-nagyobb csoportokban is játszhatunk. Megismerve a játék alapvető mechanizmusait, akár kreatívan tovább is fejleszthetjük ezeket a „szabályokat” .

Játékunk alapötletét az a meglátás adja, hogy életünk egy-egy eseményéhez sokféle érzelem társulhat adott pillanatban. Ezeket az érzéseket esetleg kimondjuk, de sok esetben egyszerűen megtartjuk magunknak. Az így megtartott érzések sokat alakítanak azon, hogy egy hasonló szituációt később hogyan élünk meg, akkor hogyan viselkedünk. Naponta adódnak életünkben olyan helyzetek, melyet ismerőseinkkel, barátainkkal, családunkkal együtt élünk át, és megannyi érzést vált ki belőlünk, de ezeket az érzéseket, azt, hogy mi is váltotta ki mindezt belőlünk, sajnos ritkán van időnk megosztani egymással. Azt pedig kevéssé ismerjük, hogy ugyanaz az esemény a többi részvevőnek milyen érzéssel jár. Ezen érzések, és a hozzájuk kötődő emlékek megosztásának lehetősége adja játékunk alapját.

Élethelyzeteink érzéseken alapuló, egyéni, vagy közös felidézése a közelebbi vagy távoli múltból nemcsak érdekes időtöltést jelent, hanem fejleszti önmagunk és a másik megértését, fejleszti a memóriát, újra színt adhat megfakulni készülő, régen megélt emlékeinknek. Így játékunk meglepően érdekes utazást ígér.

A játék menete:
(2-1O fő, minél több fő annál hosszabb a játék, kezdetnek próbálkozzunk kis létszámmal):

Játsszuk a játékot olyan csoportban, ahol minden játékos által KÖZÖSEN megélt élményeink vannak.
Lehetnek ezek a történések a legegyszerűbb napi dolgoktól kezdve, az emlékezetes közös pillanatokon át, nehéz helyzetekig bármilyenek. Friss szituációk, vagy régi emlékek egyaránt.
Lehetőleg üljünk körben egy asztalnál, hogy mindenki jól lássa a másikat. Vegyünk elő egy papírlapot, és a kezdő játékos írjon rá egy eseményt. Olyat amiről tudja hogy mindannyian ott voltak megélésénél. ( pl. Zoli kapufát rúgott szombaton.)
Fontos, hogy az papírra vetésekor soha ne használjunk érzéseket (pl. hibás.: Zoli sajnos kapufát rúgott szombaton), ne használjunk magunkból vagy másból fakadó minősítéseket (pl. hibás: Zoli közröhejként kapufát rúgott szombaton.), ne kombináljunk két vagy több eseményt, két vagy több történést, ne fogalmazzunk meg ilyenkor következtetést (pl. hibás: Zoli kapufát rúgott szombaton, és ezért vesztettünk.). Legyünk tényszerűek. A szubjektív megítélés, a jelzők papírra írása befolyásolja később a többieket, a játék leglényegesebb eleme, hogy minden játékos maga társíthassa gondolatait, érzéseit az eseményekhez, minden külső hatás nélkül..
.
A barackszínű lapot vegyük ki a játék előtt a pakliból. (Erre később szükségünk lehet.)
A papírlapot az asztalra téve, adjuk a paklit a mellettünk lévő játékosnak és kérjük meg, hogy válasszon belőle 5 lapot, azokat melyekről úgy gondolja hogy az esemény során érzett, és amiről tudna a másik/többiek előtt beszélni. Amikor ezt megtette, megkérjük egyesével ismertesse kártyáit, és beszéljen arról miért, mitől érezte azt amit érzett, milyen emléket tud ezzel kapcsolatban megosztani a többi játékossal. Ha ezt megtette tegye vissza lapjait a pakliba és adja tovább a következőnek, aki tegyen ugyanígy. Ha van időnk, a legjobb, ha mindenkit hagyunk beszélni annyit amennyit szeretne, ha időkorlátunk van azt tisztázzuk az elején. (pl. Egy lap max. 1 perc.)

Példa (2 fő, Zoli és Kati, egy pár):

Történés: ( Zoli kapufát rúgott szombaton. )
Kati választott lapjai: „Féltem”, „Örültem”, „Bűntudatom volt”, Szerelmes voltam”, Aggódtam”
„Féltem mert”, ez már a hónapban a harmadik kapufája volt, és ilyenkor sokszor elkedvetlenedik. Múltkor is morcos volt utána egész álló nap. Emlékszem, mennyire kevesen múlt hogy nem a kapuba ment a labda, és hogy milyen elégedett fejet vágott az az új kapus, akit először láttam ezen a pályán. (Ettől kezdve az 1. játékos beszél a szituációról, annak részleteiről, bármit amit a másikkal meg szeretne osztani)
„Örülem, hogy” ezalkalommal legalább nem ficamította ki a bokáját, mert az lett volna még a galiba. Akkor aztán sose mossuk le magunkról, hogy szugeráltuk, hogy elrontsa. Ahogy ő szokta mondani. (stb…)
„Bűntudatom volt” mert, direkt kérte reggel, hogy az ne az új cipőjét tegyem ki. Én meg ragaszkodtam a frissen vásárolthoz, amit olyan nagy örömmel együtt vettünk. Talán nem kellett volna. De hát mit tegyek olyan jól esett rajta látni a közös szerzeményt. Senkinek a pályán nem volt olyan profi csukája mint az én páromnak. (stb…)
A többi érzést is kifejti a játékos, majd továbbadja a lapokat (visszatéve a saját választásúakat) játékostársának.
Zoli választott lapjai: „Dühös voltam”, Örültem”, „Rettegtem”, „Bátor voltam”, „Sértett, hogy”
„Dühös voltam”, mert egyszerűen nem igaz, hogy ez velem megint megtörténik. Ennyire nem vagyok amatőr. Olyan jó labdának ígérkezett, biztos voltam benne, hogy gól lesz. Annak az idegesítő kapusnak is meg akartam mutatni, hogy milyen ha ilyen messziről rúgok kapura. Erre fel csak a szerencséjén múlt, hogy nem lett 1:0. Az meg hogy nem tudtam megmutatni neked hogy milyen profi vagyok, külön dühített. (stb-stb)
„Örültem, hogy”, nem estem az oldalamra, pedig minden esély megvolt rá. Olyan bénán adta át a labdát a Jocó, hogy alig tudtam hozzáférni. Múltkor már majdnem besikerült egy nagyobb sérülés, ha most is bejön kihagyhatom ezt az évet. .. ennek ellenére azért én kezemben volt az esély, hogy megnyerjük a meccset. (stb-stb)

Játék előtt dönsük el, hogy a kör után megbeszéljük-e az elhangzottakat, vagy nem. Mindenképp hagyjuk időt, hogy megértsük az másikat, és ezek után adjuk lehetőséget a következő szituáció felidézésére. (másik/következő játékos)
( Amennyiben sok negatív, nehéz érzés került felszínre, ajánlatos elővenni a kör után a pozítív irányokat / érzéseket tartalmazó (barck színű) lapot, és beszélni arról, melyek ezek közül azok, amelyeket a mában érzünk a felidézett eseménnyel kapcsolatban. )
Pl.: Örülök, hogy közösen járunk meccsekre, hogy sokat lehetünk együtt. / Megnyugtat, hogy ott vagy velem a nézőtéren.

Hogyan játszhatjuk a játékot másképp?

Játszhatjuk a játékot többen. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy szabálytalan olyan szituáció felvetése amelyet valamelyik játékos nem élt meg velünk. Ha többen játsszuk, gondoljunk arra, hogy több idő kell a játékhoz, hisz mindenkinek lesz mondandója.

Játszhatjuk a játékot több lap kihúzásával. A kihúzott lapok mennyisége egy körön belül mindenkinél ugyanannyi legyen! Minden szituációnál ugyanannyi lapot húzzunk. Így mélyebben, izgalmasabban ismerhetjük meg az adott helyzetet, és játékostársaink gondolatait. Ilyenkor több időre lesz szükségünk.

Játszhatjuk a játékot egyedül. Memóriánk ilyenkor felfrissül, és olyan érzéseinket is megtalálhatjuk egy régi eseménnyel kapcsolatban, amikről el is feledkeztünk. Kimondhatjuk a mondatokat magunkban, vagy részletesen megpróbálhatunk emlékezni a helyzetre. (Nehéz, fájó esemény felidézése után vegyük elő a barackszínű lapot, és keressünk kapcsolódó pozitív irányokat a mában!)

Játszhatjuk a játékot nehéznek tűnő helyzetek könnyedebb megoldásához. Partnerünktől kérhetjük, hogy játszunk RECALL-t egy-egy helyzet „átbeszéléséhez”, baráti viszonyokban felmerülő nehéz események közös felidézése is segíthet megérteni az álláspontokat, és könnyebbé teszi továbblépést, megérthetjük mi játszódik/játszódott le a másikban/többiekben.

Játszhatjuk a játékot csapatépítő jelleggel cégeknél, iskolákban, önsegítő csoportokban. Ilyenkor a helyzetet a csoport vezetője is megadhatja, aki lehet résztvevője is a játéknak, de mint játékvezető is működhet, felvetve újabb és újabb a csoportot érintő szituációkat. (Ilyen helyzetben a csoportvezető, kezdeményezhet „Először érzés, utána esemény” technikát is (lásd később), és választhat ő lapokat)

Használható a játék akár pszichoterápiás segédeszközként is páciens és a pszichoterapeuta között, ilyenkor a páciens szituációinak felidézését kérheti a terapeuta, kívánt mennyiségű lappal, így hatékonyan, könnyedén megismerheti a páciens élethelyzeteit, és affinitásait. Pszichoterapeuta segítségével a játék lehet traumafeldolgozó terápia része is. Ilyenkor a nehéz élethelyzet megfogalmazása után, kérhet a terapeuta meghatározott számú lapot a klienstől, és az ezekkel kapcsolatos gondolatok, emlékek felidézését ösztönözheti. Traumafeldolgozás esetén a pszichiáter is adhat lapot/lapokat a kliensnek, hiszen észrevehetően egy-egy eseményhez rendkvül széles spektrumban társulnak érzések. A domináns érzés mellett, sok más érzés hordozhat fontos emlékeket, melyek segíthetik a helyzetek alaposabb megértését, mind a páciensnek, mind a terapeutának. Családi, párkapcsolati traumák terapeuta segítségével, pár-, vagy családterápiás üléseken kiegészíthetőek a kártyahasználattal. Ilyenkor a terapeuta ad lehetőséget az érintett felek megnyílásának. Megismerve a helyzeteket, választhat lapokat tetszése szerint, vagy kérheti erre a feleket.

Először érzés, utána esemény. A játékban először a játékosok közösen kiválasztanak tetszésük szerint érzéskártyákat. (Javasolt 5db kezdésként.) Ezután minden játékos beszámol arról, hogy mi az az élethelyzet, szituáció, amit megosztana a többiekkel életéből , ezzel az érzéssel kapcsolatban. ( Közös élményről legyen szó. ) (Nehéz játék, aktív figyelmet, empátát igényel). A játék e típusa játszható úgy is, hogy megadunk egy periódust, amin belül ezeket a szituációkat várjuk felidézni. (Pl.: Mióta egy osztályba járunk., Mióta elköltöztünk anyuéktól., Mióta összejárunk kártyázni. stb. )

Fontos!
Nagyon fájdalmas, nehezen feldolgozható, drámai események feltárása hirtelen érzelmi hullámokhoz vezethet.
Életünk traumáit, drámáit, szakember segítségével próbáljuk felidézni.
Az egyszemélyes felidézés (szabad akaratunkból), nyugodt körülmények között kevésbé felkavaró.
Az papírra vetett eseményeket ajánlott megtartani, rajta az első játék dátumával. Később lesz olyan, amit kedvünk lesz újra felidézni, akár több/más lappal, akár másik/szűkebb/bővebb társaságban. Önálló memóriafejlesztéshez pedig különösen ajánlott ugyanazt az eseményt többször, rendszeresen elővenni, és újra érzéseket keresni mellé. Kipróbálni akár az egész paklit. Önálló memóriafejlesztésnél, figyeljünk arra, hogy minden alkalommal próbáljunk több és több emléket, azok részleteit felidézni ugyanazzal a szituációval kapcsolatban.
Előfordulhat, hogy akad olyan játékos akit egy-egy helyzet nem érintett meg, nem akar beszélni arról amit megélt. Ilyenkor semmiképp ne eröltesse senki, szabad „passzolni”.
A játék során megjegyzések nélkül hallgassuk végig minden játékos mondandóját.

 Ötlet és terv: Kéri Péter