2022 januárjában sikeresen lezajlott a FOF2021-as pályázat keretében megrendezett, „Asszertivitás és hatékony kommunikáció és Tapasztalati és kísérő szakértők képzése a pszichoszociális fogyatékosságból való felépülés terén” elnevezésű képzési program az online térben, az Ébredések Alapítvány szakmai gondozásában.

A résztvevőkkel Major Szilvia beszélgetett.

 

A tapasztalati szakértő képzés résztvevőivel – csoporttársaimmal beszélgettem jó pár héttel a képzést követően. Néhánnyal, abból a jó húszból, akik az alapítvány kurzusán vizsgát tettek.
Most hogy vannak, mire emlékeznek vissza szívesen ebből az egy hónapból? Mi maradt meg emlékeikben, milyen gyakorlati tudást, megélést tudtak az eltelt idő óta kamatoztatni jelenlegi munkájukban, magánéletükben – a közösségben, ahol élnek. 

Milyen témákat érintett ez az 50 órás intenzív képzés? Kiemelnél néhányat, szívedhez közel állót közülük, melyek személy szerint különösen nagy hatást gyakoroltak rád?

Kitti: A képzés során olyan témákról beszélgettünk, ami nem csak a mentális problémákkal küzdő embereket érinti, hanem minden ember működését tekintve is beválik. Pl.: pszichiátriai betegek érdekvédelme, betegjogok a gyakorlatban, közösségi ellátások.

Zsuzsa: Önsegítő csoportok az Ébredések Alapítványnál, csoportvezetési ismeretek, pszichiátriai alapismeretek, hanghalló módszer.

Mariann: Farmakológia, a hatékony kommunikáció alapjai. Konfliktushelyzetek, érző figyelem.

Niki: Tapasztalati segítők és kísérők szerepe a felépülésben, támogatott szolgáltatások a pszichiátriai betegek részére.

Mit adott számodra ez a képzés? Milyen tudással, tapasztalattal lettél gazdagabb, mely mások számára is hasznos, tanulságos lehet?

Kitti: Reménnyel töltött el. Magamat és a problémáimat nézve a hitem erősödött abban, hogy lehet jobban lenni, vannak segítők, csoportok, szervezetek és vannak információim. Van hol jeleznem, van kinek, ha segítségre van szükségem. A képzés során tudatosabb lettem és rájöttem arra, hogy a körülményeim egy részét szintén én tudom megváltoztatni, jogaim van az érzéseimhez és határaim megszabásához.

Zsuzsa: Az asszertív tréningen megtanultam, hogy kié a probléma. Idáig úgy gondoltam, hogy minden rám hárul és nekem kell megoldanom. Ez egy nagyon nagy felismerés volt és ezek után így is fogom alkalmazni. A tesztek segítettek megérteni, hogy hol vannak elakadásaim és miben kell változtatni. A jogaink megismerése is nagy könnyebbség, hiszen tisztában látunk, jobban merjük érvényesíteni, ill. ha kell alkalmazni is tudjuk. A csoportok az önsegítés erejét a kliensnek így ő is a gyógyulás útjára térhet.

Mariann: Olyan tudást kaptam az Ébredések Alapítvány képzőitől, amivel stabilizálódott az állapotom és fejlődtek a konfliktuskezelési és segítésre kialakult képességeim. Az egyik ilyen tudás az ún. “asszertív jogok” 16 pontos listája. Hogy mit okozott bennem ez a 16 pont? Megszűnt a magam 35 éve alatt felgyűlt események miatti szégyenérzetem. Megtanultam kérni. Megengedtem magamnak, hogy beteg legyek (és sokkal hamarabb fel is gyógyultam). Megengedtem magamnak az érzéseimet, ezáltal sokkal hamarabb fel is tudtam őket dolgozni. Megtanultam határt szabni, hogy önálló felnőttként legyek kezelve. Megóvtam magamat egy halom felesleges stressztől, mert megtanultam nemet mondani. Megtanultam elfogadni, hogy én is tudok hibázni, így mástól sem várhatom el, hogy tökéletesen működjön. Köszönöm.

Niki: Szakemberek, csodálatos koponyák dolgoznak azon, hogy felépüléssé váljanak a kezelések, terápiák, ne stigmatizációvá és büszke vagyok rá, hogy a részese lehetek. A sebzett segítők “kenő anyagok” a szakemberek között: aki segítségért fordul, hiteles szavakkal és közeggel találkozhat: “Megértem, átmentem ezen, de nézd, itt vagyok és segítünk ezt neked elhinni, meglépni,itt leszel Te is.” 

Hogyan hatottak rád ezek az igencsak hosszú, tartalmas januári képzési hétvégék? Megosztanál velünk néhány személyes élményt, felismerést?

Kitti: Segítő foglalkozást űztem 14 évig. Most én is segítségeket veszek igénybe, amit már nem szégyellek, nem titkolok, hisz a segítő ember is egy esendő ember. A legfelszabadultabb egy jó közösségben tudok lenni. Színes egyéniségek közt én is jobban megmutathatom sokoldalúságomat.

Zsuzsa: Én személy szerint többet merek beszélni a problémáimról az elfojtott érzéseimről. Megértettem a képzés alatt, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal. A sebzett segítő nagyon fontos dologban tud segíteni, hiszen ő is átélte a traumát valamilyen formában. 

Mariann: A valós önszeretet ígérete körvonalazódik számomra. Hogy ne szégyelljem többé magamat, amiket eddig tettem. És kimerjem mondani, hogy ki és mi vagyok és mit és miért csináltam és csinálok. És képes vagyok gerincet növeszteni és döntéseket hozni, de olyanokat, amik már engem szolgálnak, és nem szolgát csinálnak belőlem. És valódi segítséget tudok nyújtani, mert már tudom, hogyan kell úgy segíteni, hogy abba ne rokkanjak bele. 

Niki: Olyan visszaigazolást kaptam, ami felmérhetetlen. Elfogadott dolog világunkban, hogyha a kezünk eltörik, orvoshoz fordulunk, gipszbe rakják, majd hetek alatt összeforr, lekerül a “támasz”, majd jöhet a rehab. Óvatos mozdulatok, gyógytorna, stb. Később az időjárás okozta fájdalmak a törött szövetnél, már a magunk dolga, arra nem készít fel senki… Ugyanilyen a lélek, el tud törni. Viszont azzal hadi lábon állunk, a lelket is kell és lehet gyógyítani. Jelen világunk rettentő felszínes, bántó és ítélkező, DE! Igenis léteznek segítő közegek, közösségek, ahol személybaráti módon karolják-kísérik az embert, és rettentő fontosnak tartom, hogy tudják, akiknek szükséges, amit én nem tudtam korábban:

“nincs olyan, hogy reménytelen és nincs olyan, hogy egyedül.”

Az alapítvány pályázati forrás felhasználásával, más közösségi ellátó szervezetek bevonásával dolgozik azon, hogy közkinccsé tehesse azt, amit – rajtuk kívül – néhány országban már igen jól ismernek; a tapasztalati szakértők igen hatékony kiegészítő szerepét a pszichiátriai ellátásban.
A végzett szakértők a kurzus után az alapítvány önsegítő csoportjaiban kaphatnak további lehetőséget gyakorlatuk megszerzésére. A folyamat része, hogy találkozóik rendszeressé váltak, online konferencia formájában heti félszázan kapnak meghívást a szervezőktől, hogy aktuális észrevételeiket megoszthassák.

A szakértői csapat, már felkeltette a GAMIAN Europe figyelmét is, mely szervezet tömöríti Európa legtöbb országának lelki egészséggel foglalkozó szakembereit, páciensszervezeteit. Segítenek abban, hogy a legjobban működő irányok egymásratalálhassanak, megosztásra kerülhessenek az egész kontinensen.

Reményeink szerint a GAMIAN, az Europa Parlament elszánt képviselői által tervezett Lelki Egészség Évének csapatunk is aktív részese lehet, akár más országok tapasztalati szakértőivel közösen.